Grzyby w kulturze ludowej
Oferta wydawnictwa » Książki naukowe i akademickie
Grzyby w kulturze ludowej
Mirosław Marczyk, wyd. I 2003, 168 s., format A5, opr. broszurowa, ISBN 83-88555-96-0
Niezwykle interesująca monografia prezentująca w kontekście mitologiczno-rytualnym zasób wiedzy o wyobrażeniach na temat grzybów, jakie funkcjonowały w XIX i XX-wiecznej kulturze ludowej. Zamierzeniem (zrealizowanym - dodajmy) tej pracy jest odnalezienie w tej zróżnicowanej kulturze związanych z grzybami paradygmatów sensu, wyrażających się w podobnych przeświadczeniach o ich pochodzeniu, wartościach pokarmowych, leczniczych, a także magicznych. W świetle zgromadzonej tu wiedzy zrozumiałe stają się, niejednokrotnie zachowane współcześnie w kulturze poza folklorem, przepisy kulinarne, nakazy czy zakazy towarzyszące grzybobraniu itp.
Spis treści
Wstęp
Rozdział pierwszy
Mity o grzybach
1. Problemy klasyfikacyjne
2. Legenda i jej podstawowe wyznaczniki
2.1. Bohaterowie
2.2. Czas akcji
2.3. Przestrzeń
2.4. Chleb
2.5. Ślina
3. Punkt kulminacyjny i rozwiązanie akcji
3.1. Grzyby i ryby
3.2. Kreacja niedoskonała
4. Mitologiczne analogie
Rozdział drugi
Ludowa wiedza o grzybach i ich pozyskiwaniu
1. Mitologiczne wyznaczniki klasyfikacji
2. Nazwy ogólne grzybów jako zewnętrzny wyraz podziału taksonomicznego
3. Taksonomia grzybów
4. Biologia grzybów
5. Pragmatyczne i magiczne elementy zbieractwa grzybów
5.1. Czas i przestrzeń
5.2. Uczestnicy
5.3. Grzybobranie
Rozdział trzeci
Grzyby jako pokarm i lek
1. Grzyby w systemie kulinarnym kultury ludowej
2. Grzyby w medycynie ludowej
Zakończenie
Bibliografia
Spis i źródła ilustracji