Wizyty
Dziś: 18Wszystkie: 444932

Grzyby w kulturze ludowej

Oferta wydawnictwa » Książki naukowe i akademickie

Cena:25.00

Grzyby w kulturze ludowej 
Mirosław Marczyk, wyd. I 2003, 168 s., format A5, opr. broszurowa, ISBN 83-88555-96-0

Niezwykle interesująca monografia prezentująca w kontekście mitologiczno-rytualnym zasób wiedzy o wyobrażeniach na temat grzybów, jakie funkcjonowały w XIX i XX-wiecznej kulturze ludowej. Zamierzeniem (zrealizowanym - dodajmy) tej pracy jest odnalezienie w tej zróżnicowanej kulturze związanych z grzybami paradygmatów sensu, wyrażających się w podobnych przeświadczeniach o ich pochodzeniu, wartościach pokarmowych, leczniczych, a także magicznych. W świetle zgromadzonej tu wiedzy zrozumiałe stają się, niejednokrotnie zachowane współcześnie w kulturze poza folklorem, przepisy kulinarne, nakazy czy zakazy towarzyszące grzybobraniu itp.

Spis treści 

Wstęp 
Rozdział pierwszy 
Mity o grzybach 
1. Problemy klasyfikacyjne 
2. Legenda i jej podstawowe wyznaczniki 
2.1. Bohaterowie 
2.2. Czas akcji
2.3. Przestrzeń 
2.4. Chleb 
2.5. Ślina 
3. Punkt kulminacyjny i rozwiązanie akcji 
3.1. Grzyby i ryby 
3.2. Kreacja niedoskonała 
4. Mitologiczne analogie

Rozdział drugi 
Ludowa wiedza o grzybach i ich pozyskiwaniu 
1. Mitologiczne wyznaczniki klasyfikacji 
2. Nazwy ogólne grzybów jako zewnętrzny wyraz podziału taksonomicznego 
3. Taksonomia grzybów 
4. Biologia grzybów 
5. Pragmatyczne i magiczne elementy zbieractwa grzybów 
5.1. Czas i przestrzeń 
5.2. Uczestnicy 
5.3. Grzybobranie

Rozdział trzeci 
Grzyby jako pokarm i lek 
1. Grzyby w systemie kulinarnym kultury ludowej
2. Grzyby w medycynie ludowej 

Zakończenie 
Bibliografia 
Spis i źródła ilustracji